Vasúti szakaszolók és hajtásaik

A kor felgyorsult igényei szükségessé tették, hogy üzemzavarok, zárlatok fellépésekor, illetve tervszerű karbantartások elvégzésekor a felsővezetéki energia ellátását biztosító hálózatot a lehető leggyorsabban lehessen átrendezni egy diszpécserközpontból.

A MÁV-nál már évek óta folyik a felső vezetéki hálózatok korszerűsítése. A korszerűsítés keretén belül egyre több szakaszolót vonnak be a távfelügyeleti rendszer alá, ami biztosítja a gyors hálózat átrendezés lehetőségét.

A Kaposvári villamossági Gyár Kft. már közel ötven éve foglalkozik az áramszolgáltató által használt szakaszolók és oszlopkapcsolók gyártásával. Lassan 15 éve foglalkozik az általuk gyártott készülékek motoros hajtással való ellátásával ami lehetővé teszi a berendezések távműködtetését. Az áramszolgáltató 24kV-os hálózatán közel ezer motoros hajtással működtetett oszlopkapcsoló üzemel és jelenleg is folynak telepítések.. Az elmúlt években a villamos és HÉV felső vezetéki hálózatán használt szakaszolók motoros működtetését is megoldották, melyből közel száz darab működik jelen pillanatban a BKV területén. Ennek a motoros hajtásnak láttán kereste meg az R-Traffic Kft. a céget, hogy a MÁV-nál használt forgó szigetelős szakaszolókra és ezek motoros hajtásának kialakítása is adjon ajánlatott. Ennek a kapcsolatnak az eredménye az MS-25/1500 szalaszoló család és az RTR-TM hajtásszekrény, melynek rövid ismertetője olvasható a következőkben.

 

A BERENDEZÉS RENDELTETÉSE

 

A RTR-TM típusjelű motoros hajtás a MÁV Zrt.-nél használatos forgókéses szakaszolók motoros működtetését, illetve távműködtetését biztosítja. A készülék rendelkezik a MÁV Zrt. rendszer engedélyével. , és már százas nagyságrendben a hálózatra telepítve is lett. Az üzemeltető szakemberek szerint a készülék határozottan és megbízhatóan működik.

Tanusítványaink