SSKF szakaszoló

Az SSKF 3.I.s. 3,6/1500 és 3000 BKV típusú szakaszolók kizárólag a BKV részére gyártott földelőszerkezettel ellátott szabadtéri, egyenáramú, kiemelőszerkezetes készülékek.

Felépítés:

A lemezből hajlított aljzaton három db kültéri műgyanta támszigetelő található. Két szigetelő a mozgóérintkezőket, a harmadik a földelő csatlakozót tartja. A rézlemezből hajlított mozgóérintkezők gömbcsuklószerűen csatlakoznak a középső szigetelő által tartott forgóponti csatlakozókhoz. A készülék függőleges állásában a földelő egység alul, a nyitóoldal felül helyezkedik el. Ezt a felszerelési módot alapul véve az 1500 A-es készülék csatlakozó szárnyai balra, a 3000 A-esé pedig balra és jobbra hajlanak. A földelőcsatlakozó állása mindkét típusnál függőleges, hajlásmentes. A mozgóérintkezők működtetésére egy kiemelőszerkezet (egykarú emelő) szolgál. Az 1500 és 3000 A-es készülékek felerősítése azonos módon, az aljzaton lévő 4 db ø 18-as furat segítségével történik. A földelőegység tetszés szerint eltávolítható, ill. visszaszerelhető.

Működtetés:

A kiemelőszerkezethez közvetlenül csak RK-1 típusú rudazat csatlakoztatható. Ennek függőleges irányú 190 mm-es elmozdulása eredményezi a mozgóérintkezők 45 fokos nyitását. A „BE” és „KI” állapot reteszelése, lakatolása és állásjelzése a HST típusú kézi rudazathajtáson történik. A HST típusú hajtószerkezet (r.sz.: H-1711-2000) forgástengelytől távolabb eső furatába helyezett csapszegéhez (7. tétel) közvetlenül az R12 rov. II. típusú rudazat (r.sz.:H-9112-1000 rov. II.), ahhoz az ST típusú segédcsapágy (r.sz.: H-8526-1000), ehhez pedig az RK-1 típusú különleges rudazat (r.sz.: H-9201-1000) csatlakozik. Ez utóbbi működteti a szakaszoló kiemelőszerkezetét. Az RK-1 rudazat hossza rögzített, míg az R 12 rov. II. típusú rudazat hossza a BKV kívánsága szerint változhat, de ez nem haladhatja meg a 3000 mm-t. A rudazatok hosszának finom állítása mindkét típusnál lehetséges.

A földelőkés beszakaszolása a főkéses kiszakaszolásával egyidejűleg történik. A segédcsapágy felerősítési síkja a szakaszolóaljzat felerősítési síkja felett kell legyen legalább 100 mm-rel, az RK-1 rudazat és a földelőkés összeérésének elkerülése érdekében.

Csatlakozás:

Minden egyes csatlakozószárnyon csatlakozófelületenként kettő, azaz összesen négy db 250 négyzetmilliméteres kábellel.

Tanusítványaink