Kiválasztási segédlet

Mire figyeljen a típusválasztásnál!
1. Transzformátor alapterülete
A trafokamra méreteit a SIEMENS (Csepeli Tr.gyár) TS sorozata alapján határoztuk meg.
Eltérő típus esetén ellenőrizni kell a beépíthetőséget. A biztonságos beemelés érdekében a trafo alapterülete legalább 10-10 cm-rel legyen kisebb a trafokamra méreténél.

2. Transzformátor terhelhetősége
A transzformátorállomás szellőzési rendszere, szellőzési osztálya (10K, 20K, 30K) hatással van a megengedhető terhelésre.
A KVGY által gyártott 1000 kVA alatti tr. állomások esetén dt 10K, ami a terhelhetőség értékét legfeljebb 10 %-al csökkenti.
Ebben fontos szerepe van
- a trafobak alkalmazásának (alászellőztetés) és
- a tető alatti szellőző nyílásoknak (kiszellőzés).
Más gyártóknál a ház szellőzési osztálya elérheti a 20K, 30K értéket is, ami a trafo terhelhetőségét már kb. 65 %-ra csökkenti.

3. Primer berendezés szélessége (mérőváltók beépíthetősége)
A vonali és a trafo mezők számától függően ellenőrizni kell a primer berendezés beépíthetőségét, melynek szélessége legalább 25 cm-rel legyen kisebb a ház teljes szélességi méreténél.
A primer berendezésekkel szerelhető házakba beépíthető valamilyen 2 vonali + 1 trafomezős változat, de a KTW-630-E (keskeny) házba csak a
- Driescher cég MINEX vagy GISELA típusa, illetve a
- Moeller/F&G cég GA vagy GAE típusa.
A KTW-1000, KTW-1000-B és KTW-1600 típusok esetén légszigetelésű primer berendezések, ill. mérőmező is beépíthető (csak a Driescher ill. a Moeller primerek mellé).
Ezen házakba 4 ill. 5 mezős SF6 berendezések is beépíthetők.

4. Szekunder áramkörök száma
A kiválasztásnál figyelni kell a kisfeszültségű oldalról indítandó áramkörök számára (jellegére).
A beépíthető 400 A-es biztosító sávok (240 mm2-es kábelek száma)
250-400 kVA esetén 4 – 6 db
630 kVA esetén 8 – 10 db
1000 kVA felett 10 – 12 db
a közvilágítási, mérési igényektől függően.
A megszakítós leágazások helyigénye nagyobb, ugyanakkor 160 A-es biztosító sávokból kétszeres mennyiség építhető be ( max. 95 mm2 kábelcsatlakozással).

5. A kezelőszemélyzet és a környezet biztonsága
Az üzemvitel során előforduló íves zárlatok nagy veszélyt jelentenek a kezelőszemélyzetre és a környezetre.
A veszély minimalizálására a KVGY kiemelt figyelmet fordított. A vonatkozó típusvizsgálatok 20kA/1sec értékkel kerültek elvégzésre.

6. Környezetvédelem
A termékszabványban előírt típusvizsgálatokon túlmenően a KVGY fokozott figyelmet fordított a környezet védelmére, az esetleges olajszivárgás, olajfolyás felfogására.
Az olajzáró bevonattal ellátott kármentő medence az alkalmazott transzformátor teljes olajmennyiségének felfogására képes, ami az ÉMI minősítés során is ellenőrzésre került.
Tudomásunk szerint a magyar piacon csak a KVGY tr. állomásai rendelkeznek ÉMI minősítéssel, melynek során a konstrukció, az építészeti kialakítás, az esztétikai megjelenés és a tűzvédelem is ellenőrzésre került.
A vezértípusokon a zajvédelem is minősítésre került. Az elvégzett vizsgálatok igazolják, hogy a betonház és a rezgéscsillapító rendszer kb 10 dB értékkel csökkenti a trafo által kibocsájtott zajt, és ezáltal a tr. állomás zajszintje nem haladja meg a 40 dB értéket.

Tanusítványaink